Influencer Marketing: Η νέα τάση στο Marketing

Στις 16/06/2024

Τι είναι άραγε το Influencer Marketing και πώς διαφοροποιείται από το παραδοσιακό μοντέλο Marketing που ξέραμε μέχρι σήμερα; Η απάντηση είναι απλή: ενώ το παραδοσιακό marketing στοχεύει στη δημιουργία ενός πιστού αγοραστικού κοινού από το μηδέν, το influencer marketing αξιοποιεί μία ήδη εδραιωμένη αγοραστική κοινότητα, αυτή που έχει χτίσει ένας influencer, με αποτέλεσμα η τελική καμπάνια να έχει καλύτερη απόδοση σε λιγότερο δυνατό χρόνο.

Αναμφισβήτητα, οι influencers σήμερα ασκούν μεγάλη επίδραση στο κοινό. Συγκεκριμένα, έχουν κατορθώσει να αναπτύξουν μαζί του μία ειλικρινή επικοινωνία, παρέχοντας ποιοτικό περιεχόμενο σε σταθερή συχνότητα. Με την παραπάνω τακτική, κατάφεραν σταδιακά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των followers, ώστε τελικά να μπορέσουν να τους προωθήσουν εύκολα και «ανώδυνα» στοχευμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ποιοι παράγοντες ευνόησαν το influencer marketing;

Η κυριαρχία των influencers θεωρείται αποτέλεσμα συγκεκριμένων παραγόντων, οι οποίοι με τον καιρό αποδυνάμωσαν το παραδοσιακό marketing.

Αρχικά, θα πρέπει να αναλογιστούμε τη σχέση του κοινού με την κλασική διαφήμιση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών στο διαδίκτυο προσπερνά τις χορηγούμενες διαφημίσεις, ενώ ταυτόχρονα το 47% αυτών χρησιμοποιεί ad blockers. Επομένως, η άμεση διαφήμιση θεωρείται ήδη στην online κοινότητα ενοχλητική.

Σχετικά με τον δεύτερο παράγοντα, σας προτρέπουμε να θυμηθείτε ποια ήταν η τελευταία διαφήμιση πάνω στην οποία πέσατε σήμερα. Στοιχηματίζουμε πως βρισκόταν κάπου στο Facebook ή στο Instagram και πιθανότατα σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις σας στο διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για τη δύναμη των social media σήμερα στον χώρο του marketing. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αποτελούν το αγαπημένο μέσο των influencers, για να τρέξουν μία online καμπάνια.

Σημαντικό παράγοντα θεωρούμε επίσης και την ανερχόμενη δημοτικότητα του video marketing. Πράγματι, όλο και περισσότερες εταιρείες σήμερα προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από καλοστημένα videos. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι τα videos κυριαρχούν στα mobile περιβάλλοντα, μετατρέπει το συγκεκριμένο μέσο ως το πλέον κατάλληλο μέσο για να εκμεταλλευτεί ένας influencer.

 

 

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας

Όταν ακολουθούμε έναν influencer, μαθαίνουμε τα πάντα για αυτόν και τη ζωή του. Αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία των social media: η απόλυτη έκθεση της ιδιωτικής ζωής και της καθημερινότητας. Κάθε φορά λοιπόν που οι αγαπημένοι μας influencers φορούν ένα ρούχο, πίνουν ένα ρόφημα, διασκεδάζουν σε συγκεκριμένα μέρη, εμείς δείχνουμε ενδιαφέρον για αυτό. Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που το influencer marketing αποδείχθηκε πέρα για πέρα πετυχημένο. Η διαφήμιση είναι καλά κρυμμένη, πολλές φορές ανεπαίσθητη και η σύνδεσή της με τη συγκεκριμένη persona που την προωθεί την απενοχοποιεί.

Καταλαβαίνετε πόσο πολύ έχει αλλάξει η ψυχολογία των πελατών, επόμενο λοιπόν ήταν να αλλάξουν και οι marketing στρατηγικές. Προσέξτε όμως! Δεν αρκεί να προσεγγίσετε έναν διάσημο και να του προτείνετε να διαφημίσει τα προϊόντα σας στα κοινωνικά μέσα. Θα πρέπει να είστε πολύ πιο δημιουργικοί, ώστε να τραβήξετε την προσοχή των καταναλωτών και τελικά να πετύχει μία influencer marketing καμπάνια.

 

Συμπέρασμα

Έρευνες δείχνουν ότι άτομα 18-34 ετών εμπιστεύονται περισσότερο ένα προϊόν, όταν το έχει προτείνει ένας influencer που ακολουθούν. Επειδή λοιπόν η συμπεριφορά του αγοραστικού κοινού έχει ήδη αλλάξει, καλό είναι να ανανεώσετε τις marketing πρακτικές σας και να αρχίσετε να επενδύετε στο influencer marketing.

Πηγή developgreece.com